1/3/14

e-learning...τηλε-εκπαίδευση


Η εξ αποστάσεως διαδικτυακή εκπαίδευση e-learning είναι η διαδικασία κατά την οποία η διδασκαλία υλοποιείται μέσω υπολογιστή με τη χρήση προηγμένων πληροφοριακών και τηλεπικοινωνιακών συστημάτων. Η ελληνική απόδοση του όρου είναι τηλε-εκπαίδευση. Η εξ αποστάσεως διαδικτυακή εκπαίδευση πραγματοποιείται με τη χρήση εξελιγμένου λογισμικού προσομοίωσης φυσικής τάξης μέσω διαδικτύου σε πραγματικό χρόνο. Στον εκπαιδευόμενο διανέμεται εκπαιδευτικό υλικό και δομημένη πληροφορία ηλεκτρονικά μέσω του web, μέσω ενός τοπικού intranet. Ο εκπαιδευόμενος έχει συνήθως πλήρη έλεγχο του ρυθμού προόδου,ενώ ταυτόχρονα υπάρχει διαθέσιμη, αν το επιθυμεί, υποστήριξη από τον δάσκαλο ή ειδικό του θέματος. Η υποστήριξη είναι απαραίτητη, αφού στην αντίθετη περίπτωση θα μιλούσαμε μόνο για αυτοεκπαίδευση, η οποία θα μπορούσε να γίνει με άλλα μέσα, π.χ. βιβλίο ή CD-ROM.
Υπάρχουν δύο κατηγορίες συστημάτων e-learning, τα σύγχρονα και τα ασύγχρονα
Η σύγχρονη εκπαίδευση είναι η αλληλεπίδραση, μέσω διαδικτύου, μαθητή και εκπαιδευτικού σε πραγματικό χρόνο που επιτρέπει audio και video conference. Η μαθησιακή διαδικασία πραγματοποιείται μέσω ψηφιακής πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης η οποία ενσωματώνει εξελιγμένο λογισμικό ώστε να υπάρχει πλήρης προσομοίωση της φυσικής τάξης. Δηλαδή ο εκπαιδευτής και ο εκπαιδευόμενος βρίσκονται σε διαφορετικούς χώρους,την ίδια όμως στιγμή η έννοια της τάξης δημιουργείται εικονικά μέσω υπολογιστή.
Η ασύγχρονη εκπαίδευση δεν απαιτεί την ταυτόχρονη συμμετοχή μαθητή και εκπαιδευτικού. Ο μαθητής μπορεί να επιλέγει μόνος του το προσωπικό του εκπαιδευτικό χρονικό πλαίσιο και να συλλέγει το εκπαιδευτικό υλικό σύμφωνα με αυτό. Σε αυτό το εκπαιδευτικό μοντέλο περιλαμβάνονται οι σημειώσεις που αναρτώνται στο διαδίκτυο, test με ερωτήσεις κλειστού τύπου και video μαθήματα χωρίς την παρουσία εκπαιδευτικού.
Πλεονεκτήματα του e-learning
1. Το e-learning είναι πλούσιο σε περιεχόμενο, περιεκτικό και δεν κουράζει τον εκπαιδευόμενο. Είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό, όταν γίνεται με προηγμένο τρόπο παρουσίασης: πολυμέσα, βίντεο, ήχο, κείμενα, εικόνες, παραστάσεις, ομιλία, διαλογική συνεργασία. Είναι ευέλικτο προσφέροντας τη δυνατότητα πολλαπλών προσεγγίσεων ώστε να ταιριάζει στις προτιμήσεις του εκπαιδευόμενου: αυτοδιδασκαλία, με ασύγχρονη συνεργασία, σύγχρονη διδασκαλία, επικοινωνία τόσο με τον εκπαιδευτή όσο και τους υπόλοιπους εκπαιδευόμενους.
2. Ο εκπαιδευόμενος έρχεται σε επαφή με το διδακτέο αντικείμενο άμεσα, εξατομικευμένα, οποιαδήποτε στιγμή θελήσει κι απ΄ όπου θελήσει. Συμμετέχει ενεργητικά σε αντίθεση με την παθητική συμμετοχή που εκδηλώνεται πολλές φορές σε μια «κλασική» τάξη. Αλληλεπιδρά με το αντικείμενο, απαντά σε ερωτήματα και κατευθύνει οι ίδιος τη μαθησιακή του πορεία.
3.Η δραστηριότητα των εκπαιδευόμενων καταγράφεται αυτόματα δίνοντας τη δυνατότητα στον εκπαιδευτή να παρακολουθήσει την πορεία, να επέμβει σε κρίσιμα σημεία παρέχοντας λύσεις σε πιθανά προβλήματα. Η ανάλυση και διαχείριση στατιστικών στοιχείων, διευκολύνεται κι η «γραφειοκρατία» απλοποιείται όπως για παράδειγμα στην εκτύπωση πιστοποιητικών.
4. Το εκπαιδευτικό υλικό οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να ανανεωθεί και να διανεμηθεί μέσω internet ή intranet, χωρίς καθυστέρηση, χωρίς την επανέκδοση βιβλίων και διαδικασίες απογραφής, χωρίς συσκευασίες και μεταφορικά.
5. Το κόστος ανάπτυξης, διανομής, συντήρησης και υποστήριξης μιας e- learning εφαρμογής είναι χαμηλότερο από το κόστος ενός κλασικού προγράμματος εκπαίδευσης.
Μειονεκτήματα του e-learning
Το e-learning:
1. δεν μπορεί να υποκαταστήσει το βιωματικό χαρακτήρα στη εκπαιδευτική διαδικασίας,
2. δεν αναπτύσσει ολοκληρωμένη διαπροσωπική και κοινωνική επαφή ανάμεσα στα μέλη της ηλεκτρονικής τάξης,
3. δεν μπορεί να εκπληρώσει ολοκληρωμένα τους συναισθηματικούς, κοινωνικούς στόχους της εκπαίδευσης.

Δείτε:
- Τεχνολογίες Ηλεκτρονικής Μάθησης

Σελίδες που παρέχουν εκπαίδευση από απόσταση:
  • Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο: Πρόκειται για τη σελίδα του ανοικτού πανεπιστημίου που βασίζεται στην απόσταση από εκπαίδευση παρέχοντας προπτυχιακή και μεταπτυχιακή εκπαίδευση και επιμόρφωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου